Най-сетне показаха лицето на тройния убиец от Рогош, ето кой е той СНИМКИ

Най-после показаха лицето на мъжа, който извърши тройното убийство край Пловдив, предава Plovdiv24.bg. Той е на 39 години, а по-рано днес окръжна прокуратура-Пловдив внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

Той е привлечен като обвиняем за това, че на 06.08.2022 г. в с. Рогош, обл. Пловдив, по начин и със средства, опасни за живота на мнозина – чрез използване на огнестрелно оръжие – едноцевна, гладкоцевна пушка и произвеждане на стрелба в населеното място, умишлено е умъртвил повече от едно лице – трима мъже – Е.М., на 71 г., С.М., на 49 г., и В.М., на 43 г., баща и двамата му синове – престъпление по чл. 116 ал.1 т.4 пр.3 т.6 пр. 1 от Наказателния кодекс.

Николай Х. е обвинен и за това, че на същата дата и място е държал огнестрелно оръжие – едноцевна, гладкоцевна пушка – 12-ти калибър и 24 патрона, без да е имал надлежно разрешение – престъпление по чл. 339 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Адвокатът на 49-годишния Николай Христов пледира, че неговият клиент се е отбранявал. Адвокат Валери Стоичков заяви, че обвинението е третирало едностранчиво фактите по делото. Вчера е направен е следствен експеримент на местопрестъплението.

„Няма спор, че той е възпроизвел изстрелите, но няма дума че той е действал при самозащита. При експеримента се установи, че след като са разбрали, че Николай се връща от работа, убитите са нахлули с метални пръти с дължина по 1 м. – 1.20 м. Връхлитат върху него и малолетната му дъщеря. Псували и се заканвали, че ще го убият. Николай влиза отвътре и заключва вратата.

Тримата започват с металните пръти да разбиват стъклата, а единият от тях хвърля желязото по Николай през счупения прозорец. Вторият прави опит да влезе“, разкри адв. Стоичков, цитиран от trafficnews.bg.

Николай взел пушката и и започнал да стреля. Стрелял напосоки, но уцелил и тримата. Малшанс е, че от три изстрела, и трите са в целта“, коментира адв. Стоичков. Според него няма предпоставки за взимане на най-тежката мярка, като поиска домашен арест за Николай.

„Какво би трябвало да направи моя подзащитен? Да чака да преборят него и дъщеря му?“, запита адв. Стоичков.

Стоичков заяви, че Николай сам се обадил на тел. 112 и съобщил, че е извършил убийствата. Казал къде е, предал е пушката и активно е съдействал на органите на реда. „Той е съдействал на полицията, затова може да излезе под домашан арест. Няма да се укрие или да извърши друго обвинение“ заяви адвокатът.

Прокуратурата обаче поиска постоянното задържане под стража на Николай. Мотивира се с факта, че след като е свалил един от братовчедите си, Николай е стрелял още два пъти в него, въпреки , че мъжът вече бил паднал на земята.

Запитан какво иска, Николай каза пред съдията „Каквото решите!“.

Съдът остави зад решетките тройния убиец. Той може да обжалва в тридневен срок мярката си.