Бойко Борисов цъфна във филм на National Geographic за корупцията и мафията

Кадър NG

Специфичният „български модел – цар, бащица, генерал, спасител, силна ръка“ може да бъде полезен за света, като се изучава от икономисти и социолози с оглед на това какво не трябва да се прави, за да не се провалят нациите. 

Институционалният модел на България напомня по-скоро постколониална държава в Субсахарска Африка, отколкото на модерна европейска държава.

Вредният наивен навик да бъде подарявана властта и ресурсите в ръцете на еднолична власт неизбежно води до високи нива на корупция и изсмукване на благата и ресурсите към много тесен кръг от хора на върха, които нямат никакъв интерес от икономическо развитие на страната, а само от запазването на собствената си власт.

Бойко Борисов се появи във филм на „Нешънъл Джиографик“. Там той играе футбол с известни международни мафиоти. Наречен е „бившият шеф на българските тайни служби“.

National Geographic е излъчил убийствен филм за непостроения Коста дел Кроко край Царево. Запис в социалните мрежи бе публикуван в профила на Слави Трифонов, който определи историята за „много поучителна“, предаде Новините.бг.

Строителството на комплекса започна през 2007 година и мнозина го определиха за изцяло нов град, защото капацитетът му бе за 2500 души. В него бе планирано да има петзвезден хотел, жилищен и търговски комплекс, бизнес център, административна сграда, болница и др., с обща разгъната застроена площ от над 60 хил. кв.м.Завършването на проекта се очакваше през 2009 г., но тогава строителството спря и днес бетоновият комплекс прилича на призрачен град.

Тъмна е историята и около инвеститора в проекта – опериращата с руски капитали „Лаудис холдинг груп“, която обещаваше да вложи в комплекса над 60 млн. евро. Управител на фалиралата компания-инвеститор е Андрей Панпурин, а собственик – Константин Циганов. Смята се, че двамата са сред босовете на руската мафиотска група „ОПС Уралмаш“.

Залезът на „Коста дел кроко“ настъпи не само заради задължения на предприемача към финансиращата банка и строителя в годините на кризата за ваканционните имоти, но и заради проблеми със самия инвеститор.

През юли 2010 година те бяха експулсирани от България със заповед на председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Цветлин Йовчев заедно с Леонид Беренбаун, милиардера Роман Мирецки-Брилянта, Офер Мирецки и Анатолий Дремлюг.

Преди повече от 8 години частен съдебен изпълнител се опита да продаде непостроения комплекс за малко над 1 млн.лева, но нямаше кой да го купи, напомня „Флагман“.