Честито : „Виваком“ и „Йеттел“ вдигнаха цените, но нямаме право да прекратим договорите си без неустойки

Щом индексацията на цените на мобилните услуги е в общите условия на договора на хората с мобилния оператор, потребителят няма право да прекратява договора без неустойки, каза Мария Бончева, директор на дирекция в Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) в Комисията по икономическа политика и иновации. Тази практика на Европейския съд и на ЕК се потвърждава в 13 държави на Европейския съюз, посочи тя, цитирана от БТА.

„В индивидуалните договори на „Виваком“ и на „Йетел – България“ има клауза за индексация спрямо инфлацията и потребителят се е е съгласил с нея. Щом операторът е вдигнал цените според инфлацията, увеличението не е незаконно. Неустойките обикновено са три месечни сметки, но ако договорът е безсрочен, той може да бъде прекратен с едномесечно предизвестие“, каза Бончева.

Народните представили поискаха информация от мобилните оператори за приходите и разходите, които имат, за да се разбере дали вдигането на цените, не се отнася само до повишаване печалбите на компаниите.

„В Общите условия на договорите няма клауза за отказ от услугата без неустойка“, каза Диана Ковачева, национален омбудсман.

„Крайно несправедливо е цените на мобилните услуги да се вдигат за сметка на хората, защото операторите са получавали компенсации от държавата за високите цени на електроенергията през миналата година. От „Виваком“ са решили хората с увреждания да са без индексация на месечния абонамент, но в „Йетел“ няма подобно решение, каза още Ковачева. Мобилните оператори могат, но не са задължени да индексират таксите“, допълни тя.

Дискусията е свързана с „Виваком“ и „Йетел“, защото „А1-България“ все още не е обявил решението си за индексацията.

„България е в топ десет в класацията за мобилен интернет и покритието в страната е 99,9 на сто“, каза Андреана Атанасова от Алианса на технологичната индустрия (АТИ).

По думите й разходите на мобилните оператори през миналата година за енергия са повишени с 40 процента, въпреки компенсациите от страна на държавата за разходите за електроенергия.

„Ръстът на разходите за гориво е с над 25 процента през миналата година“, добави тя.

„Служителите на операторите са с индексирани заплати, отчитаме и поскъпването на долара защото се разплащаме в долари за преносен капацитет, за авторски права на чужди програми, както и за оборудване“, каза Атанасова.