Държавата отпуска по 40 лв. на ученик в София и за пенсионерите също! Вижте условията за кандидатстване !

По 40 лв. на месец ще плаща държавата на София, за да компенсира намалените цени за пътуване на ученици и деца.

За другите големи градове в страната субсидията ще е в размер на 28, 90 лв. на месец. Най-ниската субсидия е за деца от селските общини – 16,10 лв. на месец, пишат от 24chasa.bg

За картите за градския транспорт на пенсионерите София пък ще получава 23,60 лв. И тук за другите градове размерът на субсидията е по-малък. В големите градове ще е 15,80 лв., а в селата 10,80 лв.

Размерите на тези помощи са записани в правителственото постановление, с което бяха предвидени нови размери на субсидиите за ползване на градски и междуградски транспорт. То бе прието в сряда, но влиза в сила от 1 февруари. А днес е публикувано вече в „Държавен вестник“.

Помощта е извънредна и ще важи до края на тази година, а целта на правителството е да подпомогне пътуванията на хората, които не ползват личен автомобил. До края на тази година безплатно в транспорта ще пътуват децата до 10 години, а не както бе досега тези до 7-годишна възраст.

Плановете на транспортния министър Христо Алексиев, че благодарение на тези субсидии София ще въведе нулеви цени на картите за пенсионери обаче трудно ще бъдат изпълнени. Правителството субсидира 40% от редовната цена, а София 60% и това може да даде пълно премахване на плащането от страна на възрастните, твърдеше Алексиев в сряда.

Реално обаче правителственото постановление определя минимална отстъпка, а не предвижда натрупването на тази субсидия върху общинските помощи, които всяка местна предвижда в своите наредби. За учениците и студентите е предвидено, че общините трябва да дават поне 70% отстъпка, за да ползват субсидията от държавата. При пенсионерите тази долна граница е 40%.