Майка предупреждава родителите на малки деца – На синът ѝ едва не се е наложило да се ампутират няколко пръста!

Сега една майка предупреждава други родители за опасността, която само един косъм може да предизвика върху малките бебешки пръстчета!

Тя се обърна към социалните мрежи с призив към всички родители да проверяват пръстите на краката на децата си колкото се може по-често.

Хедър Фрике публикува във Facebook снимка на подутите пръсти на десетмесечния си син, след като пръстите му се заплели в косъм.

„Хранех го и сменях пелените и дрехите му за партито, на което отивахме… Подадох го на баща му Томи, за да му обуе чорапи, когато Томи разбра, че двата му пръста са сини и свързани с косъм. Веднага го махнах, но се наложи да го заведа в спешното отделение, където прекарахме един час и екип от петима лекари се опитваше да махне остатъка от косата от двата му пръста“, пише тя.

Лекарите ѝ казали, че ако не е махнала косата, когато я видяла, двата пръста на сина ѝ можело да бъдат ампутирани. Тя добави, че са ѝ казали, че гениталиите на сина ѝ също са нещо, за което трябва да внимава.
Тези наранявания се наричат турникет на косата или синдром на турникет https://en.wikipedia.org/wiki/Hair Hair tourniquet , а това е, когато нещо, включително коса, се увива около част от тялото и води до стесняване на кръвотока, каза д-р Шон М. Фокс, доцент в медицинския център „Каролинас“ в Северна Каролина.
„Това има голям потенциал да причини значителни увреждания“, казва той пред Споделено.
Фокс добавя, че макар броят на случаите на синдрома да не е широко известен, не е необичайно косъм да се увие около пръста на детето.
Сега Хедър предупреждава други родители да проверяват пръстите на краката и пениса на бебето си. За щастие косъмчетата около пръстите на сина ѝ са били отстранени и са спасили пръстите.
Това е нейното предупреждение:

„ПРОВЕРЯВАЙТЕ ПРЪСТИТЕ НА КРАКАТА НА БЕБЕТО СИ КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПО-ЧЕСТО!!! А ако имате малко момче, проверявайте пениса му. Да, казах пенис… те са толкова мънички бебета и косата ни може да бъде такава опасност, но това е нещо, на което никога не обръщаме внимание… така че не се колебайте да споделите това с всички майки и приятели с малки бебета !!!! „